Slovenské rody - bratia Siakeľovci

Slovenské rody - bratia Siakeľovci

Od narodenia zakladateľa slovenskej národnej kinematografie režiséra Jaroslava Siakeľa uplynulo 4. januára 125 rokov. V USA, kde emigroval v roku 1912, používal meno Ludwig Jerry Siakel. Spolu s bratom Danielom Siakeľom a majiteľom kina Jánom Závodným sa v roku 1920 v Chicagu podieľal na vzniku slovensko-americkej spoločnosti Tatra Film Corporation.

Keď sa o rok neskôr bratia Siakeľovci rozhodli nakrútiť prvý slovenský hraný celovečerný film Jánošík, mali iba dve kamery, tretinu scenára a hlavného predstaviteľa bez profesionálnych skúseností. Exteriéry vybrali v okolí ich rodnej Blatnice vo Veľkej Fatre. Keďže hlavný predstaviteľ vôbec nevedel hrať, režisér oslovil známeho divadelného herca Theodora Pištěka. Aničku hrala Mária Fábryová, ktorá sa tak bála kamery, že už potom nikdy nehrala v žiadnom filme.

Spočiatku divácky úspešný film upadol do zabudnutia. Ostal majetkom producenta Jána Závodného. Pre americké publikum bol film so slovenskými titulkami nepoužiteľný, na anglické peniaze neostali. V garáži čakal na znovuobjavenie celé desaťročia. Keď dostal Závodný list od Slovenského filmového ústavu, osobne ho ako 80-ročný priniesol na Slovensko.

Štvordielny rozhlasový seriál z cyklu Slovenské rody (2008) mapuje osudy bratov Siakeľovcov. V tretej časti s podtitulom Jánošík na striebornom plátne sa Jaroslav Siakeľ vracia z USA do rodnej Blatnice, aby nakrútil film o slovenskom národnom hrdinovi. Popritom myslí na ženu, ktorá sa medzičasom vydala, porodila dve deti, no o muža prišla vo vojne. Klbko Jarovho života sa nepríjemne zamotáva aj v profesionálnej oblasti, keď sa začína komplikovať nakrúcanie.

V réžii Jany Strniskovej účinkujú: František Kovár, Martin Zatovič, Roman Matisko, Ivan Šándor, Martin Vitek, Zuzana Kapráliková, Stano Král, Alfréd Swan, Juraj Žvásta, Vladimír Minarovič, Kamil Kolárik a Marek Fašiang.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: SFÚ]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame