Zlato z ľadu - pred 70 rokmi sa narodil Ondrej Nepela

Zlato z ľadu - pred 70 rokmi sa narodil Ondrej Nepela

Na Rádiu Pyramída si pripomíname 70. výročie narodenia krasokorčuliara Ondreja Nepelu. Narodil sa 22. januára 1951 v Bratislave. S krasokorčuľovaním začal ako sedemročný, keď ho nadchli televízne prenosy z bratislavských Majstrovstiev Európy. Jeho mama spomína, ako Ondrej tancoval pred televíziou, a tak s ním začala chodiť na ľad a oslovila trénerku Hildu Múdru.

Stal sa osemnásobným majstrom ČSSR, päťnásobným majstrom Európy a trojnásobným majstrom sveta. V roku 1972 na Olympijských hrách v japonskom Sappore získal zlatú medailu. Hilda Múdra spomína:

Ja keď som stávala za mantinelom, vždy som vedela, že urobí a odvedie to, čo vie a čo trénoval. Tak to bolo aj na olympiáde. On nepatril k tým trémistom, čo sú v tréningu vynikajúci a potom, keď príde súťaž, vybuchnú. Preto som mohla byť za tými mantinelmi vždy pokojná."

Po skončení športovej kariéry získal trénerskú licenciu a trénoval talenty v Nemecku. Účinkoval v ľadovej revue Holiday on Ice. Zomrel predčasne vo veku 38 rokov v Mannheime.

Ondrej Nepela bol v roku 2000 vyhlásený za najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia. Jeho meno nesie Zimný štadión v Bratislave, kde sa od roku 1993 koná medzinárodná krasokorčuliarska súťaž Nepela Memorial. V roku 2019 bol uvedený do Svetovej krasokorčuliarskej Siene slávy.

Športový historik Igor Machalík pripravil o našom fenomenálnom športovcovi umelecko-dokumentárne pásmo Zlato z ľadu (1998). Účinkujú: Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková a autor.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame