Dejiny.sk - Móric Beňovský

Dejiny.sk - Móric Beňovský

Pred 235 rokmi zomrel v boji ako prvý kráľ zjednoteného Madagaskaru slovenský cestovateľ a spisovateľ Móric Beňovský. Narodil sa 20. septembra 1746 vo Vrbovom ako Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský. Kariéru začal ako dôstojník rakúskej armády. V radoch poľských vojsk bojoval proti Rusom, tí ho uväznili a poslali do vyhnanstva na Kamčatku. Utiekol a plavil sa v severnom Tichom oceáne o sedem rokov skôr ako slávny moreplavec James Cook. Poznal sa s francúzskym kráľom Ľudovítom XV., s prvým americkým prezidentom Georgeom Washingtonom aj s najväčším európskym sukničkárom Casanovom.

O našom vzťahu k Beňovskému výstižne vypovedá Ján Bábik v recenzii knihy Móric August Beňovský - Pamäti a cesty.

Táto výnimočná literárna pamiatka prvýkrát vyšla v angličtine v roku 1790 v Londýne a až roku 2006 sa slovenský čitateľ dočkal kompletného prekladu. Pamäti a cesty nám konečne ukázali, akou mnohostrannou, vzdelanou a odvážnou osobnosťou bol Móric Beňovský. Žiaľ, Beňovský ešte dostatočne nerezonuje v našom povedomí tak, ako by si zasluhoval. Niektorí si jeho meno spájajú s akýmsi barónom Prášilom, ktorý si svoje príbehy väčšinou len vymýšľal a jeho skvelé činy považujú často len za mystifikáciu. Dlho sa nevenovala pozornosť jeho národnosti, tak teraz musíme bojovať o jeho slovenský pôvod.

Beňovský nebol „len" kráľom Madagaskaru, ale aj významným moreplavcom. Jeho útek a nasledujúca plavba z Kamčatky do Macaa bol na tie časy úctyhodný výkon. Nikto pred ním túto cestu nevykonal! Pamäti a cesty vyšli v Nemecku, Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Uhorsku, Čechách, Rakúsku, Švédsku, Holandsku, Rusku, USA, ba dokonca i v Japonsku. Bol to pravý bestseller."

V roku 2016 Róbert Kotian a Peter Turčík venovali jednu časť cyklu Dejiny.sk Móricovi Beňovskému. Pred mikrofón si pozvali Vladimíra Dudláka, diplomata a predsedu združenia Mórica Beňovského, a spisovateľa Miroslava Musila.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: moricbenovsky.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame