Sólo pre Božidaru Turzonovovú

Sólo pre Božidaru Turzonovovú

Tento týždeň oslavuje narodeniny herečka Božidara Turzonovová. Vlani v októbri si počas pandémie zahrala v prvej on-line premiére v histórii SND. Diváci mohli na Youtube sledovať hru Sova. Napísala ju česká spisovateľka a speváčka Natálie Kocábová. Pôvodný text hry s desiatimi postavami prepísala na komornú hru pre dve herečky. V réžii Valerie Schulczovej sa predstavili Barbora Andrešičová a Božidara Turzonovová, ktorá sa k hraniu vrátila po ôsmich mesiacoch a svoju novú skúsenosť opisuje takto:

Bolo to zvláštne vzrušenie, stres, ktorý som zažila pred mnohými rokmi v začiatkoch televízneho vysielania inscenácií. Rozdiel bol však v tom, že kým v televízii po záverečných titulkoch, keď nastala úľava, sa otváralo šampanské, toho pamätného októbrového dňa sa po skončení predstavenia rozsvietili svetlá v hľadisku, v ktorom nesedel nikto, žiadny divák. Bolo to smutné a trápne. Treba však pripustiť pozitívnu stránku streamovania: predstavenie mohli vidieť nielen diváci v Bratislave, ale aj v malých mestečkách, a dokonca aj po celom svete."

Božidara Turzonovová získala viacero ocenení: Krištáľového krídlo (1997), Pribinov kríž II. triedy (2008), Cena Jozefa Kronera (2009), DOSKY (2012), Sieň slávy OTO (2017). V roku 2004 sa s ňou v rozhlasovom štúdiu porozprával redaktor Marián Grebáč. Reláciu Sólo pre Božidaru Turzonovovú autorsky pripravil Emil Benčík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame