Jesenius - doktor, ktorý vykonal prvú verejnú pitvu

Jesenius - doktor, ktorý vykonal prvú verejnú pitvu

Od úmrtia lekára, politika a filozofa Jána Jesenia uplynulo 400 rokov. Pochádzal z uhorského zemianskeho rodu Jesenských s koreňmi v Turčianskom Jasene. Študoval na univerzitách vo Wittenbergu, Lipsku a Padove. Doktorát z medicíny získal za spis O onemocnění žluči při třídenní zimnici (1591).

Slávny astronóm Tycho de Brahe ho pozval do Prahy, kde v tom čase ešte neexistovala lekárska fakulta. Jesenius, ktorý vo Wittenbergu robieval pitvy, sa rozhodol jednu vykonať aj v Prahe a to dokonca verejne. Pitval telo obesenca. Jej opis vydal v deviatich prednáškach a výrazne tým prispel k rozvoju anatómie. Ďalej sa venoval štúdiu krvi a 20 rokov pred objavením krvného obehu upozorňoval na to, že krv je ukazovateľom chorôb.

O medicíne povedal, že je „najskvelejšia zo všetkých vied a umení, riadi kormidlo verejného blahobytu, bráni život a napráva poškodené."

Osudným sa mu stal protest proti zvoleniu Ferdinanda II. za uhorského kráľa. Zatkli ho a niekoľko mesiacov väznili. Keď po bitke na Bielej hore na český trón nastúpil Ferdinand II. Habsburský, znovu ho zatkli a tentoraz odsúdili na smrť.

Popravili ho spolu s ďalšími 27 odsúdencami na Staromestskom námestí v Prahe. Vyrezali mu jazyk a jeho hlavu vystavili na výstrahu na Staromestskej veži. Dodnes sa nevie, kde sú jeho pozostatky pochované. Zaujímavosťou je, že so svojim katom sa dobre poznal, lebo práve on mu dodal obesenca na jeho prvú pitvu.

Ladislav Švihran napísal v roku 1996 životopisné dramatické pásmo Doktor Jesenius. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú: František Kovár, Vladimír Durdík, Ivan Laca, Soňa Ulická a Miroslav Trnavský. Majster zvuku Ivan Mihál.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame