Portréty - horolezec Ivan Fiala

Portréty - horolezec Ivan Fiala

Pred 50 rokmi slovenskí horolezci Ivan Fiala a Michal Orolin vystúpili na deviaty najvyšší vrch Zeme Nanga Parbat. Jej názov v preklade z hindčiny znamená Holý vrch. Má aj vznešenejšie meno Diamír (Kráľ vrchov), ale aj škaredšie Killer Mountain (Zabijácka hora). Na žiadnej osemtisícovke nezahynulo toľko horolezcov a nosičov.

Našich horolezcov po návrate z úspešnej expedície vítali ako superhviezdy. Michal Orolin v jednom rozhovore povedal:

Špalier ľudí od Podbanského po Starý Smokovec a amfiteáter nabitý do prasknutia. Prezident Svoboda poslal po nás do Popradu lietadlo, aby sme prišli na hrad. Nanga Parbat bol a je ťažký kopec. Prvý sa oň pokúšali v roku 1895 Angličania, neuspeli, potom päťkrát Nemci, tiež neúspešne, až v roku 1953 dosiahli vrchol. Horolezecký svet bol z nášho úspechu poriadne v šoku."

A Ivan Fiala dodal:

Keby sme sa ani na druhý pokus nedostali na vrchol Nanga Parbatu, boli by nám povedali: Nemáte na to, seďte doma. Našťastie sme však naň vyliezli a otvorili sme dvere zlatej ére nášho horolezectva."

Prvý pokus, ktorý československá expedícia uskutočnila v roku 1969, sa skončil neúspechom. Vedúci výpravy Ivan Gálfy spomínal:

Báli sme sa, kto nám poumýva hlavu, čo bude. Jeden novinár napísal, čo všetko mohli mať pracujúci za tie peniaze, ktoré expedícia stála. Ale boli aj takí, ktorí povedali: Chlapci, keď tam skrachovalo toľko nemeckých expedícií, čo ste si mysleli, že vám to vyjde hneď na prvý raz?"

Našťastie, na druhý raz, 11. júla 1971, im to vyšlo.

Po tom, čo v roku 1988 pri výstupe na Mount Everest vo víchrici zahynuli štyria naši horolezci, vedúci výpravy Ivan Fiala zavesil mačky a cepín na klinec. Viac sa o legendárnom slovenskom horolezcovi dozviete v relácii, ktorú v roku 2012 do cyklu Portréty pripravila redaktorka Janka Bleyová. Ivan Fiala odišiel do horolezeckého neba 13. júla 2018.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: B. Palkovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame