Portréty - Zuzana Mináčová

Portréty - Zuzana Mináčová

Známa slovenská fotografka Zuzana Mináčová, ktorá ako dieťa prežila Osvienčim, oslávi 26. septembra svoje 90. narodeniny. O tajomstve záchrany Zuzany Mináčovej (rodenej Silbersteinovej) pred istou smrťou v plynovej komore sa verejnosť dozvedela z dokumentárneho filmu Očami fotografky, ktorý nakrútil jej syn Matej.

Keď sa začali represálie voči Židom, otec ju a jej sestru ukryl u ľudí, o ktorých si myslel, že sú spoľahliví. Ale oni deti udali. A tak sa malá Zuzana so staršou sestrou Annou ocitli v zbernom tábore v Seredi, odkiaľ ich deportovali do koncentračného táboru v Osvienčime. Rodičia nič netušili a naďalej platili za svoje dcéry. Trinásťročná Zuzana v Osvienčime predstierala, že má 16 rokov, a to jej zachránilo život. Koniec vojny prežila v pracovnom tábore vo Vrchlabí.

Po vojne sa rozhodla, že prestane chodiť do školy a stane sa fotografkou. Zamestnala sa v Slovenskom filme na Kolibe, kde fotila umelecké portréty herečiek. Objektív jej fotoaparátu zachytil protiokupačné heslá v auguste 1968 aj neopakovateľnú atmosféru Karlovarského filmového festivalu.

Zuzana Mináčová ovplyvňovala slovenskú fotografiu viac než 50 rokov. Svoje fotografie vystavovala vo viac než 30 krajinách sveta. Jej portréty hollywoodskych hviezd sú legendárne: Robert de Niro, Sharon Stone, Gina Lollobrigida, Michael Douglas, Antonio Banderas.

Vypočujte si rozhlasový profil Zuzany Mináčovej, ktorý v roku 2011 do cyklu Portréty autorsky pripravil Martin Jurčo.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Dano Veselský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame