Ján Ursíny - zabudnutý líder SNP a zakladateľ Demokratickej strany

Ján Ursíny - zabudnutý líder SNP a zakladateľ Demokratickej strany

Pred 125 rokmi sa narodil významný slovenský politik a predstaviteľ protifašistického odboja Ján Ursíny. Analytický a geopolitický talent mu umožnil predvídať vývoj politickej situácie. V 30. rokoch minulého storočia sa angažoval v slovenskom agrárnom hnutí, ktoré zastupoval ako poslanec v parlamente prvej Československej republiky.

Ako jeden z priamych iniciátorov Slovenského národného povstania zastupoval Slovenskú národnú radu ako člen delegácie v britskom exile v Londýne na rokovaniach s Eduardom Benešom a následne v Moskve. Presadzoval postoj, že Česi a Slováci sú si rovní, čím sa dostával do sporu s čechoslovakistickým smerom (hoci pred vojnou bol v otázke rozdelenia ČSR v opozícii voči slovenským ľudákom).

V roku 1947 bol ako zakladateľ a podpredseda Demokratickej strany zdiskreditovaný komunistami, ktorí ho uväznili a v roku 1948 vo vykonštruovanom procese odsúdili na dlhoročné väzenie. V roku 1953 bol prepustený na slobodu, no do aktívneho politického života sa už nezapojil. Je autorom dvoch kníh Spomienky na Slovenské národné povstanie a Z môjho života. Zomrel 8. januára 1972 v rodnej Rakši vo veku 76 rokov.

Pásmo o živote Jána Ursínyho do cyklu Odkazy (1996) autorsky pripravil Marek Kalistý. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú: Vladimír Minarovič, Helena Geregová, Ivan Laca.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame