Anjeli nad Bojnou - fíčer o najväčšom slovanskom nálezisku

Anjeli nad Bojnou - fíčer o najväčšom slovanskom nálezisku

Významný slovenský archeológ Karol Pieta oslávi 17. novembra okrúhle životné jubileum 80 rokov. Špecializoval sa na stredoeurópsku archeológiu doby laténskej, rímskej a sťahovania národov, včasný stredovek a počiatky kresťanstva.

Medzi jeho najvýznamnejšie objavy patria keltské osídlenie na Liptovskej Mare, slovanské nálezisko Bojná a drevená hrobka germánskeho kniežaťa v Poprade, ktorá nemá obdobu v celej Európe. Na vrchu Havránok na Liptovskej Mare vybudoval prvý archeologický skanzen na Slovensku, ktorý približuje život Keltov na našom území.

Pod vedením Karla Pietu sa staval model keltského opevnenia v rakúskom Hainburgu. Prednášal na Universität Wien a Masarykovej univerzite v Brne. Je autorom a spoluautorom deviatich monografií a 235 publikácií a držiteľom mnohých ocenení (Zlatá medaila Slovenskej akadémie vied, Krištáľové krídlo, Vedec roka 2011, Pribinov kríž II. triedy).

Najväčšiemu archeologickému objavu Karla Pietu sa venuje fíčer Tatiany Kusej Anjeli nad Bojnou (2008). Výskum náleziska Bojná priniesol prevratné nálezy a dôkazy o kresťanstve a písme na našom území ešte pred príchodom svätých Cyrila a Metoda.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Palkovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame