Vec verejná - Ladislav Švihran

Vec verejná - Ladislav Švihran

V decembri oslavuje životné jubileum 90 rokov spisovateľ a prekladateľ Ladislav Švihran. Narodil sa v belgickom Liège, kam jeho rodičia odišli za prácou. V Belgicku žil do svojich siedmich rokov. Po absolvovaní Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pracoval ako redaktor v denníku Smena, neskôr v rôznych vydavateľstvách.

Knižne debutoval roku 1970 knihou Kulturizmus ducha. Od roku 1973 sa písaniu venuje profesionálne. Vydal vyše dvadsať kníh literatúry faktu: Slávni vynálezcovia, Tu sa usadíme, Výpravy do budúcnosti, Naj, naj, naj..., Ako zomierajú diktátori, Kto nám vládol, Hviezdne okamihy, Majstri ducha.

Švihran patrí k spisovateľom, ktorých fascinuje realita života, historické udalosti, osobnosti, deje a fakty. Vo svojich knihách sa venuje odhaľovaniu neznámych alebo menej známych stránok nášho života v minulosti i v súčasnosti. Za svoju tvorbu získal niekoľko literárnych ocenení: Cenu Vojtecha Zamarovského, Cenu Egona Ervína Kischa a Cenu Miroslava Ivanova za trvalý prínos pre českú a slovenskú literatúru faktu.

Mnoho rokov bol kmeňovým autorom Slovenského rozhlasu. Napísal niekoľko desiatok životopisných, dokumentárnych a publicistických rozhlasových pásiem o významných historických osobnostiach a udalostiach. V roku 2012 si Ladislava Švihrana pozval do svoje relácie Vec verejná Michal Tvarožek.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Medňanský, SITA]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame