Kristína Royová – pásmo o slovenskej Matke Tereze

Kristína Royová – pásmo o slovenskej Matke Tereze

Náboženská spisovateľka a charitatívna pracovníčka Kristína Royová, od smrti ktorej uplynulo 85 rokov, prežila takmer celý život v Starej Turej. Založila tu útulok pre výchovu sirôt a opustených detí, nemocnicu a starobinec.

Začínala písaním romantických poviedok s ľúbostnou a národnou tematikou. V ďalšej tvorbe už dominovali náboženské témy, inšpiráciou bola jej misijná práca. Písala romány, novely, duchovné piesne, spisy rozličného druhu.

Posledné dni svojho života, v roku 1936, strávila v Domove bielych hláv v Starej Turej. V ústavoch, ktoré založila, potom pôsobili jej pokračovateľky - diakonky. Starali sa o siroty a cez vojnu medzi nimi ukrývali potomkov Židov aj partizánov.

Kristína Royová, ktorú prirovnávali k Matke Tereze aj k filozofovi Sorenovi Kierkegaardovi, je jednou z najprekladanejších slovenských spisovateliek. Je známa takmer v celom kresťanskom svete, ale až dnes si jej spisy, ktoré sa dlho nevydávali, začínajú všímať aj slovenské vydavateľstvá.

Jozef Repko napísal v roku 2000 životopisné pásmo Kristína Royová, ktoré nám bližšie predstaví túto pozoruhodnú osobnosť. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Viera Strnisková, Emil Horváth a Peter Sklár.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame