Reportér s vareškou - pásmo o Rudolfovi Fabrym

Reportér s vareškou - pásmo o Rudolfovi Fabrym

Od úmrtia spisovateľa, novinára a grafika Rudolfa Fabryho uplynulo 40 rokov. Narodil sa 8. februára 1915 v Budmericiach. Študoval kreslenie a zemepis na Českom vysokom učení technickom v Prahe. Okrem kartografie sa zaujímal aj o umenie a pod vplyvom francúzskeho surrealizmu začal písať prvé básne. Keď sa vrátil na Slovensko, venoval sa novinárskemu povolaniu. Pôsobil v denníku Práca, v týždenníkoch Nedeľa, Život, Film a divadlo, Kultúrny život. Neskôr bol šéfredaktorom týždenníka Expres.

Rudolf Fabry debutoval v roku 1935 básnickou zbierkou Uťaté ruky, v ktorej uplatnil metódu voľného radenia asociácií, spontánnej obraznosti a automatického písania. Mladý lyrik sa tak stal akýmsi duchovným otcom nadrealizmu, hoci samotná nadrealistická básnická skupina sa sformovala až neskôr.

Za svojho života vydal jedenásť básnických zbierok, písal cestopisy, reportáže, poviedky, texty pre deti, rozhlasové hry. Spracoval monografie o slovenských keramikároch Ferdišovi Kostkovi a Ignácovi Bizmayerovi. Sám tiež výtvarne tvoril, najmä knižné grafiky a koláže. Svoje novinárske pôsobenie zavŕšil v periodiku Výtvarný život, kde pracoval ako šéfredaktor až do odchodu na dôchodok v roku 1975. Zomrel v Bratislave 11. februára 1982.

Novinársku tvorbu Rudolfa Fabryho predstavil Slavo Kalný v rozhlasovom pásme Reportér s vareškou (2004). V réžii Jara Riháka účinkujú: Alfréd Swan, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Mária Schlosserová, Soňa Ulická, Vladimír Minarovič. Majster zvuku: Milan Greguš.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Slovenský filmový ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame