Slovenský Leonardo da Vinci - Jozef Božetech Klemens

Slovenský Leonardo da Vinci - Jozef Božetech Klemens

Slovenský maliar Jozef Božetech Klemens (1817 - 1883) bol mimoriadne všestranným umelcom a vzdelancom. Venoval sa tvorbe realistických portrétov, oltárnych obrazov a krajinomaľbe. Bol tiež sochár, staviteľ, dagerotypista, prírodovedec, botanik, geológ, archeológ, vynálezca, polyhistor, učiteľ, profesor prírodných vied a kreslenia. Patril medzi zakladajúcich členov Matice slovenskej.

Jozef Božetech Klemens bol ústrednou postavou výtvarného života vrcholnej fázy nášho národného obrodenia a iniciátorom špecifickej slovenskej výtvarnej línie. Na objednávku Matice slovenskej namaľoval portrét Ľudovíta Štúra, ktorý sa stal súčasťou matičnej dvorany - „národnej svetlice", miestnosti, kde sa uskutočňovali zhromaždenia. Obraz bol súčasťou budovania národného panteónu v Matici slovenskej, do ktorého Klemens prispel aj podobizňami biskupa a prvého predsedu Matice slovenskej Štefana Moyzesa a básnika Andreja Sládkoviča.

Viac sa o tejto pozoruhodnej tvorivej osobnosti dozviete v rozhlasovom pásme Michala Eliáša Slovenský Leonardo da Vinci (2002). Účinkujú: Ján Bábik, Michal Eliáš, Ivan Laca a Ján Valentík. Majster zvuku: Andrej Klimits.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Wikipedia, Honoré Daumier]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame