Ľudia, fakty, udalosti - Milan Vároš

Ľudia, fakty, udalosti - Milan Vároš

V relácii z cyklu Ľudia, fakty, udalosti si predstavíme významného spisovateľa literatúry faktu Milana Vároša, ktorý 30. marca oslávi svoje 85. narodeniny.

Vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Keď bol redaktorom denníka Smena (1960 - 1969), písal reportáže o Štefánikovi a robil rozhovory o 50. rokoch s bývalým všemocným ministrom národnej bezpečnosti Karolom Bacílkom či historikom Ľudovítom Holotíkom. Po nástupe normalizácie prišiel o prácu a mal zákaz publikovať.

Milan Vároš knižne debutoval roku 1964 publikáciou Hitler žije, chyťte ho! Keď mapoval osudy vzácnych umeleckých diel a ich krádeže počas 2. svetovej vojny, nespoliehal sa len na archívy, ale využíval aj tzv. oral history - navštevoval ešte žijúcich svedkov udalostí. Výsledkom bola kniha Vraky plné pokladov, ktorá mohla vyjsť až po páde komunizmu.

V knihe Putovanie za krajanmi opísal svoje stretnutia so Slovákmi, ktorí sa úspešne presadili vo svete. Z ďalších úspešných titulov spomeňme Posledný let generála Štefánika, Osudy umeleckých diel a ich tvorcov, Velikáni výtvarného umenia, Poklady panovníkov a slovenskej šľachty.

V relácii Ľudia, fakty, udalosti z roku 1995 okrem autora Emila Benčíka a Milana Vároša účinkujú Mária Schlosserová a Ján Valentík. Majstrom zvuku bol Jozef Dobák.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame