Pavel Dvořák: Príbehy z vitrín - Chvála Bardejova (1994)

Pavel Dvořák: Príbehy z vitrín - Chvála Bardejova (1994)

Spisovateľ a historik Pavel Dvořák patril k najvýznamnejším autorom literatúry faktu na Slovensku. Napísal vyše dvadsať kníh a publikoval tisícky článkov. Medzi jeho najznámejšie tituly patrí Zlatá kniha Bratislavy (1993), ktorá sa neskôr stala základom pre päťzväzkové dejiny nášho hlavného mesta. O svojej tvorbe povedal:

Najväčší úspech mali tie knihy, v ktorých boli príbehy, tak som cieľavedome začal stavať dejiny na príbehoch."

Je autorom literárnych predlôh k obľúbeným televíznym a rozhlasovým seriálom Múzeum života, Stopy dávnej minulosti, Putovanie stáročiami, Príbehy z vitrín, Návrat stratených vekov. Pre rozhlas nahral takmer 100 pásem venovaných histórii. Získal viacero ocenení: Cena Slovenskej akadémie vied (1994), Krištáľové krídlo (1997), Cena ministra kultúry SR (2006), Pribinov kríž II. triedy (2008). Jedna z posledných viet, ktorú povedal, znela:

Hádam som nežil zbytočne."

Pavel Dvořák zomrel 21. decembra 2018. Jeho nedožité 85. narodeniny si pripomenieme reláciou Chvála Bardejova. Bola súčasťou cyklu Príbehy z vitrín, ktorý sme vysielali v rokoch 1992 - 1997 a Pavel Dvořák na ňom spolupracoval s Ladislavom Chudíkom. Réžia Magda Grandtnerová, majster zvuku Peter Daniška.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame