Zabudnuté osudy - Peter Víťazoslav Rovnianek

Zabudnuté osudy - Peter Víťazoslav Rovnianek

V júni uplynie 155 rokov od narodenia novinára, podnikateľa a organizátora krajanského hnutia v USA Petra Víťazoslava Rovnianka. Začínal ako novinár, potom sa stal podnikateľom a bankárom, pôsobil ako kultúrny dejateľ, a napokon skončil ako skrachovanec a zlatokop.

Narodil sa 27. júna 1867 v Dolnom Hričove. Chodil na gymnázia v Žiline, Jászbberénye a Nitre. Študoval teológiu v Budapešti, ale vylúčili ho pre otvorené prejavy slovenského národného povedomia. V roku 1888 sa vysťahoval do USA. Teológiu dokončil v seminári v Clevelande, ale nebol vysvätený.

Bol redaktorom Amerikánsko-slovenských novín v Pittsburghu, ktoré jeho zásluhou vychádzali v spisovnej slovenčine. Stal sa spoluzakladateľom Slovenskej ligy v Amerike. Vlastnil viacero podnikov a peňažných ústavov, no v čase hospodárskej krízy všetky skrachovali (o svoje ťažko našetrené úspory prišli hlavne slovenskí prisťahovalci).

V roku 1911 odišiel hľadať zlato do Nevady, aby mohol splatiť dlhy. V roku 1924 vydal svoju autobiografiu Zápisky zaživa pochovaného. Zomrel 16. novembra 1933 v kalifornskom meste Hornitos. V Bratislave, Žiline a Martine je po ňom pomenovaná Rovniankova ulica.

Nechajme jeho životný príbeh vyrozprávať historika Romana Holeca, autora knihy Desať životných príbehov z novodobých slovenských dejín. Kapitolu o Petrovi Víťazoslavovi Rovniankovi nazval Podnikateľ, mecén alebo hochštapler ? V rozhlasovom cykle Zabudnuté osudy nám ju prečíta Ján Valentík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: litcentrum.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame