Štvanec Krman - pásmo o barokovom spisovateľovi a evanjelickom kňazovi

Štvanec Krman - pásmo o barokovom spisovateľovi a evanjelickom kňazovi

Život barokového spisovateľa a evanjelického kňaza Daniela Krmana (1663-1740) bol plný dramatických zvratov. Spočiatku protihabsburské stavovské povstanie Františka II. Rákociho prijal s istým odstupom, ale keď videl, že od Habsburgovcov sa zrušenia náboženského útlaku nedočká, vstúpil do Rákocziho služieb.

V roku 1708 šiel Krman s náboženským posolstvom za švédskym kráľom Karolom XII., ktorý vtedy bojoval v Bielorusku proti cárovi Petrovi Veľkému. Počas putovania do Bieloruska a naspäť domov do Uhorska si písal denník. Najprv tieto záznamy spracoval len pre súkromné účely, no neskôr vyšli pod názvom Itinerarium. Kniha sa stala významným svedectvom bitky pri Poltave, ktorá znamenala porážku švédskych vojsk.

Krman sa vo svojich dielach snažil povzbudiť slovenských evanjelikov počas protihabsburského povstania. Písal latinsky a česky. Viackrát bol obvinený z urážky katolíckej cirkvi a habsburského panovníka. V roku 1731 bol odsúdený na doživotné väzenie na Bratislavskom hrade, kde napokon umiera.

V roku 1999 napísal Ladislav Švihran dramatizované životopisné pásmo Štvanec Krman. V réžii Rie Paldiovej účinkujú František Kovár, Juraj Predmerský, Vladimír Štefuca, Darina Vašíčková a Jozef Šimonovič. Zvukovú podobu realizovala Eva Irmanová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame