Na počiatku bolo "ô" - Anton Bernolák

Na počiatku bolo "ô" - Anton Bernolák

Keď sme si v roku 2013 pripomínali 200. výročie smrti Antona Bernoláka, prvého kodifikátora slovenského jazyka, na okruhu Rádio Slovensko vznikol popularizačno-vzdelávací seriál Na počiatku bolo "ô".

Druhým výročím bolo 170. výročie neformálnej kodifikácie tzv. štúrovskej slovenčiny. Neoficiálne o zavedení novej spisovnej slovenčiny rozhodol Ľudovít Štúr na utajenej schôdzke s malou skupinkou svojich žiakov v bratislavskom evanjelickom lýceu 14. februára 1843. V júni nasledovalo stretnutie s Jánom Hollým a oficiálne potvrdenie prišlo na prvom zasadaní Tatrína v Martine 26. - 28. augusta 1844.

Cyklus diskusií o vývoji slovenčiny od konca 9. storočia po súčasnosť pripravovali Róbert Kotian a Peter Turčík. Štvrtú časť venovali Antonovi Bernolákovi. Hoci kultúrna slovenčina a úsilie o jej kodifikáciu už jestvovali aj predtým, práve Bernolákovi sa podarilo vytvoriť všetky základné kodifikačné práce. Hosťami v štúdiu boli jazykovedec Pavol Žigo, riaditeľ jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, a historik Peter Podolan, z Katedry slovenských dejín FiF UK v Bratislave.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame