Pamätajte si to meno: Chladný – fíčer o záchrane židovskej rodiny

Pamätajte si to meno: Chladný – fíčer o záchrane židovskej rodiny

Od roku 1963 štát Izrael udeľuje titul Spravodliví medzi národmi - nežidom, ktorí prispeli k záchrane Židov pred holokaustom. Slováci na počet obyvateľov patria k národom, ktoré pomáhali najviac. Od roku 1990 je do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v pamätníku Jad va-Šem zapísaných vyše pol tisícky mien mužov a žien zo Slovenska. Medzi nimi sú tiež manželia Mária a Jozef Chladný.

Ich životný príbeh spracovala Táňa Kusá vo fíčeri Pamätajte si to meno: Chladný (2014). Hovorí o priateľstve, ktoré sa zrodilo v ťažkých časoch 2. svetovej vojny a dosiaľ pretrváva v troch generáciách oboch rodín - záchrancov i zachránených (židovská rodina Bodnerovcov z Bardejova).

V relácii boli použité ukážky z videí oboch rodín, záznam z ceremoniálu Spravodliví medzi národmi a výpovede respondentov (Jozef Chladný mladší, jeho dcéra Simona, Josi Bodner, jeho neter Mirrel, Marián Babjak).

Fíčer uvádzame pri príležitosti okrúhleho jubilea rozhlasovej redaktorky, moderátorky a dramatičky Táne Kusej. Vo svojich reláciách sa dlhodobo venuje histórii. Pripravovala mesačník Historia magistra vitae, vzdelávací cyklus Autor na dnes - Maturitné čítanie, moderovala kontaktné relácie Dobrý deň, Slovensko, Popoludňajšie ladenie a Soirée. Viackrát získala Cenu Slovenskej akadémie vied a Cenu literárneho fondu. Táňa Kusá píše tiež rozhlasové a divadelné hry. Jej hru S mamou uviedlo Slovenské národné divadlo a Mária Kráľovičová bola za titulnú rolu nominovaná na Dosky 2007.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame