Ernest Weidler: Aké máte svedomie? (1987)

Ernest Weidler: Aké máte svedomie? (1987)

Pripomíname si nedožité 90. narodeniny jedného z najvýznamnejších rozhlasových novinárov Ernesta Weidlera. Majster rozhlasových reportáží a rozhovorov sa narodil 1. februára 1933 v Ružomberku. Jeho meno je nerozlučne späté s kultovou reláciou Na modrej vlne (1961 - 1990). Spisovateľ Anton Hykisch o nej v súvislosti s vtedajšou cenzúrou povedal:

Ale i tak sa mladým a odvážnym tvorcom - ako trebárs Ernest Weidler s jeho reláciou Na modrej vlne - podarilo do éteru dostať pravdivé relácie o mládeži, o slovenskej minulosti, o cudzích, zakazovaných svetoch."

Weidler sa stal koncom 70. rokov priekopníkom nového moderného žánru - fíčer bola publicistika na vyššom stupni rozhlasovej žurnalistiky, ktorá povýšila reportáž a rozhovor na dielo s prvkami rozhlasovej umeleckej tvorby. Od roku 1990 moderoval Nočné dialógy. Bol spoluzakladateľom a dlhoročným porotcom Hviezdoslavovho Kubína.

Ernest Weidler získal viacero ocenení: Zlatý mikrofón Československého rozhlasu (1989), Cena Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby (2008), nominácia na cenu Slovenského syndikátu novinárov za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky (2012). Zomrel 14. októbra 2012 v Bratislave.

Majstrovstvo Ernesta Weidlera si pripomenieme fíčrom Aké máte svedomie? (1987). Autor oslovil vyše dvadsať respondentov, aby sa zamysleli nad otázkou svedomia. Ďalej účinkujú: Dušan Jamrich, Peter Rúfus, Ján Mistrík, Ida Rapaičová, Jana Bárdošová, Róbert Roth, Ivan Šándor. Majster zvuku Ľuboš Klásek, réžia Viera Weidlerová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame