Fenomény: s Milanom Sládkom o pantomíme

Fenomény: s Milanom Sládkom o pantomíme

Svetoznámy majster pantomímy Milan Sládek oslavuje 85 rokov. Na začiatku 60. rokov stál pri zrode modernej slovenskej pantomímy. Jeho vzormi boli slávni francúzski mímovia Etienne Decroux či Marcel Marceau, ale veľmi rýchlo si našiel vlastnú divadelnú poetiku. Pre naše publikum objavil novú divadelnú formu a ovplyvnil nielen našich, ale aj európskych divadelníkov. 

Po absolvovaní herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení pokračoval vo vzdelávaní v Prahe pod vedením avantgardného režiséra Emila Františka Buriana. Jeho prvým profesionálnym vystúpením bola pantomíma Boule 11. marca 1960 v Prahe. V rokoch 1961 až 1968 pôsobil v Bratislave; v divadle Malá scéna vytvoril legendárne inscenácie Únos do ticha, Komédia o bohatci a Lazarovi, Komédia o Tobiášovi, Zo života hmyzu.

V roku 1968 odišiel do Švédska a neskôr našiel druhý domov v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde otvoril divadlo Kefka, jedinú stálu pantomimickú scénu v celej západnej Európe. Z iniciatívy Milana Sládeka sa v roku 1976 uskutočnil prvý medzinárodný festival pantomimického umenia Gaukler. So svojím súborom navštívil viac ako 50 krajín sveta.

Po novembri 1989 sa Sládek vrátil na Slovensko. V januári 1992 založil Divadlo Aréna ako medzinárodný inštitút pohybového divadla so sídlom v Bratislave. V divadle pôsobil ako riaditeľ, herec a režisér. Od roku 1996 organizoval v Aréne Medzinárodný festival pantomimického umenia Kaukliar.

Ak sa chcete dozvedieť viac o Milanovi Sládkovi a pantomíme, vypočujte si reláciu z cyklu Fenomény, ktorú v roku 2020 autorsky pripravila redaktorka Mariana Jaremková.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame