Skicár – rozhovor s etnologičkou Vierou Gašparíkovou

Skicár – rozhovor s etnologičkou Vierou Gašparíkovou

Vo februári, necelé dva mesiace pred 95. narodeninami, zomrela významná etnologička Viera Gašparíková. Bola doteraz najstaršou žijúcou absolventkou národopisu na Filozofickej fakulte Univerzite Komenského v Bratislave. Takmer polstoročie (1956-93) pracovala v Národopisnom ústave SAV (dnes Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV). Venovala sa výskumu ľudovej slovesnosti, pričom si osobitne všímala funkciu folklóru vo vývine slovenskej literatúry a vzťah medzi ľudovou slovesnosťou a literatúrou.

Jej trojzväzkové „Slovenské ľudové rozprávky" (1993, 2001, 2004) sú považované za kolosálne dielo slovenskej folkloristiky. Spracovala v ňom archívne materiály z terénnych výskumov, ktoré v medzivojnovom období zaznamenali študenti Slovanského seminára pod vedením českého historika a slavistu Franka Wollmana. V rokoch 1938 až 1944 sa im podarilo zozbierať 2200 rozprávok. Keď v 60. rokoch Viera Gašparíková nastúpila do Ústavu etnológie SAV, pracovala s výberom 585 rozprávok.

Viera Gašparíková bola členkou viacerých významných medzinárodných i domácich vedeckých spoločností a za svoju prácu získala viacero ocenení. Aj v posledných dňoch svojho života sa venovala tomu, čo mala najradšej - počúvala, ako jej mladšie kolegyne čítajú rozprávky z Wollmanovej zbierky.

Vypočujte si rozhovor s Vierou Gašparíkovou, ktorý v roku 2002 do relácie Skicár nahrala redaktorka Ivica Ruttkayová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame