Fokus - Vladimír Strnisko

Fokus - Vladimír Strnisko

Divadelný režisér Vladimír Strnisko oslavuje 85 narodeniny. Po absolvovaní dramaturgie na VŠMU v Bratislave nastúpil do Slovenskej televízie. Ako dramaturg sa podieľal na úspechu „televíznych pondelkov". V roku 1968 spoluzakladal legendárne Divadlo na Korze. Hoci trvalo len tri roky, kým ho s nástupom normalizácie nezavreli, natrvalo sa zapísalo do histórie slovenského divadla. Z celkovo ôsmich vyprodukovaných hier Strnisko inscenoval päť (napr. Čakanie na Godota a Môj úbohý Marat).

Ako režisér postupne pôsobil na bratislavskej Novej scéne, v Slovenskom národnom divadle (Nebezpečné vzťahy, S vylúčením verejnosti), v pražskom Národnom divadle (Záhradná slávnosť), v Divadle na Vinohradoch (Cid). Režíroval aj v Maďarsku, Poľsku, bývalej Juhoslávii či v USA.

Bol náročný k slovu, obrazu i hercom. Dramatický text prispôsoboval režijným potrebám a z hercov si vyberal tých generačne i názorovo spriaznených (Martin Huba, Marián Labuda, Magda Vášáryová, Stanislav Dančiak, Milan Lasica, Július Satinský). Svoje bohaté skúsenosti a vedomosti odovzdával aj študentom na VŠMU (od roku 1989 ako docent a 1998 ako profesor).

V roku 2016, pri príležitosti 60. výročia Slovenskej televízie, redaktorka Zuzana Šimová pozvala Vladimíra Strniska do relácie Fokus, aby sa porozprávali o legendárnych „televíznych pondelkoch".

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame