Boli sme pri tom - Gabo Zelenay

Boli sme pri tom - Gabo Zelenay

Pred 20 rokmi zomrel športový reportér a publicista Gabo Zelenay, legenda československej a slovenskej športovej žurnalistiky. Prvý článok mu uverejnili, keď mal 16 rokov, k mikrofónu sa dostal ako 24-ročný. Študoval farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave, bol zaľúbený a chcel sa oženiť. Aby získal peniaze a byt, rozhodol sa zamestnať. V roku 1946 si v novinách prečítal inzerát, že Československý rozhlas hľadá športového reportéra. V silnej konkurencii 36 účastníkov konkurz vyhral.

Gabo Zelenay sa venoval hlavne hokeju a futbalu, ale dokázal komentovať aj športy, ktoré sa považovali za „nekomentovateľné", ako šach a šerm. Svojim originálnym prístupom k reportovaniu si získal mimoriadnu popularitu.

Absolvoval olympijské hry v Mexiku a v Moskve, viacero svetových šampionátov vo futbale a hokeji. Nezabudnuteľné sú jeho reportáže zo zimných olympijských hier v Sappore 1972, kde krasokorčuliar Ondrej Nepela získal zlato, alebo z roku 1969 z finále futbalového Pohára víťazov pohárov v Bazileji, keď Slovan Bratislava porazil Barcelonu.

Gabo Zelenay je autorom dvoch kníh Oprášené legendy a Oprášené spomienky. V roku 2003 mu prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster udelil štátne vyznamenanie - Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti športovej žurnalistiky. Zomrel vo veku 80 rokov po ťažkej chorobe. Gabo Zelenay sa zaradil do tzv. veľkej päťky rozhlasových reportérov k Oskarovi Manovi, Štefanovi Mašlonkovi, Rudolfovi Gallovi a Márii Zavarskej.

V roku 2006, pri príležitosti 80. výročia Slovenského rozhlasu, Stanislav Dutka pripravil spomienkové pásmo o Gabovi Zelenaovi do cyklu Boli sme pri tom.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame