Sólo pre Vilmu Jamnickú

Sólo pre Vilmu Jamnickú

Pred 15 rokmi zomrela herečka Vilma Jamnická. Štyridsať rokov bola členkou Slovenského národného divadla, v ktorom pôsobil aj jej manžel Ján Jamnický. Hrali spolu v niekoľkých predstaveniach, Jamnický sa neskôr sústredil na réžiu. Aj po odchode do dôchodku ostala aktívna, napísala niekoľko spomienkových kníh, ľudí priťahovala jej charizma a nevyčerpateľná vnútorná sila.

Okrem divadla mala aj ďalšie lásky - jogu a astrológiu. Po horoskop si k nej chodili politici, umelci, ľudia, ktorí chceli poznať svoj osud. Astrológia bola súčasťou herečkinho storočného života. Vravievala, že vďaka nej spoznala mnoho vzácnych ľudí:

Tí mi ukázali cestu, odkiaľ prichádzam, kto v skutočnosti som a kým som bola. Prežiť storočie, znamená byť súčasťou dejín, byť svedkom každej historickej zmeny a rešpektovať svet vo všetkom, čo prináša doba. Čo som zmeniť chcela a mohla, to som zmenila. Čo som nechcela alebo nemala odvahu a silu, to som nechala voľne plynúť. V čase, keď som si myslela, že mi dochádza plyn a ja už nevládzem, pomohla mi vydržať moja životná láska - joga. Vďaka joge som mohla prežiť všetky útrapy."

Vilma Jamnická, ktorá sa narodila ešte v Rakúsko-Uhorsku a prežila sedem politických režimov, zomrela v roku 2008 v Bratislave. Dožila sa 101 rokov. Vypočujte si rozhovor, ktorý s ňou v roku 2003 nahral Marián Grebáč do relácie Sólo pre Vilmu Jamnickú.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Radovan Stoklasa, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame