Portréty: Ľubomír Vajdička

Portréty: Ľubomír Vajdička

Divadelný režisér a pedagóg Ľubomír Vajdička má 80 rokov. Podľa kritiky sú hlavnými atribútmi Vajdičkovej réžie vecný plnovýznamový realizmus, presná myšlienková koncepcia, citlivá práca s hercom a zmysel pre metaforu.

V rokoch 1968 - 1983 pôsobil v Divadle SNP v Martine, kde spolu so scénografom Jozefom Cillerom vytvoril rad pozoruhodných inscenácií slovenskej a ruskej klasiky (Gogoľ, Čechov, Palárik, Stodola). Po príchode do SND (1983 - 2010) sa do centra jeho záujmu dostali aj diela svetovej klasiky a texty súčasných, aj slovenských autorov.

V roku 2012 sa vrátil do Slovenského komorného divadla v Martine a režíroval dramatizáciu memoárovej knihy Jána Roznera Sedem dní do pohrebu (ocenenie Dosky 2012). Venoval sa tiež televíznej réžii v rámci tzv. televíznych pondelkov: Tajovský: Nový život (1973), Timrava: Ťapákovci (1977), Fitzgerald: Ako si Grétka trochu zdriemla (1988).

Pravidelne hosťoval vo viacerých divadlách v Čechách i na Slovensku (ND Praha, ND Brno, NDM Ostrava, Divadlo Thália v Košiciach, DPOH Bratislava, Divadlo Andreja Bagara v Nitre). V roku 2023 mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia.

V roku 2010 bol Ľubomír Vajdička hosťom v rozhlasovom štúdiu Rádia Regina, v rámci cyklu Portréty sa s ním rozprávala redaktorka Janka Bleyová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Milan Kapusta, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame