Rozhovor: Anton Gúth - lekár, spisovateľ a kronikár Záhoria

Rozhovor: Anton Gúth - lekár, spisovateľ a kronikár Záhoria

Pred rokom zomrel známy rehabilitačný lekár Anton Gúth. Dlhé roky pôsobil ako prednosta na Klinike fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave. Liečbe bolesti a poruchám funkcie pohybového aparátu sa venoval viac ako 44 rokov.

Pôsobil tiež ako vysokoškolský pedagóg, zúčastňoval sa na budovaní viacerých rehabilitačných pracovísk a založil konzultačné pracovisko v oblasti rehabilitácie a vydavateľstvo Liečreh.

Venoval sa tiež písaniu. V jednom z rozhovorov priznal, že kedysi sa rozhodoval medzi maliarstvom a medicínou. Umenie a medicína ho sprevádzali po celý život. Svoju celoživotnú lásku k rodnému Záhoriu a jeho nárečiu pretavil do viacerých kníh. Záhorie má vraj históriu staršiu než Cheopsova pyramída.

O rodnej obci Malých Levároch napísal monografiu Levárky (spoluautorkou bola jeho mama Helena Gúthová) a vydal tiež Levärčansko-slovenský slovník na čítanie. Románovú prvotinu Keď je nedeľa, musíme mať vianočku (2021) dokončil ako sedemdesiatnik. Rodinnú ságu z prostredia dolného Záhoria si aj sám ilustroval.

Viac sa dozviete z rozhovoru, ktorý s Antonom Gúthom nahrala redaktorka Hana Michalčíková. Relácia Hosť Rádia Reginy mala premiéru v roku 2012.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame