Ľudia, fakty, udalosti: Dušan Klein

Ľudia, fakty, udalosti: Dušan Klein

Narodil som v Michalovciach a nebol som tam až do roku 2016, keď ma pozval starosta, že mi chcú udeliť čestné občianstvo. Starosta ma sprevádzal mestom a hovorí mi: Tu stál dom, v ktorom ste bývali, a keď umriete, tak tú ulicu pomenujeme po vás. Tak to mám strašnú radosť."

Takto vtipkoval vo svojom poslednom rozhovore český režisér Dušan Klein, tvorca legendárnej filmovej série o „básnikoch". Rodák z Michaloviec žil do svojich 12 rokov na Slovensku, jeho detstvo však poznačila vojna.

Pochádzal z židovskej rodiny, ktorá sa musela ukrývať pred nacistami - najprv v stodole v Nízkych Tatrách, neskôr v kláštore pre siroty v Bratislave, kde dostali doklady po chlapcoch, ktorým sa podarilo ujsť do Anglicka. Z Julia Kleina sa stal Dušan Ružiak a toto meno si potom nechal. Farára, ktorý sa ich ujal, nacisti neskôr popravili.

Otec odišiel k partizánom a už sa nikdy nevrátil. Dušan skončil s dvoma staršími bratmi a mamou v koncentračnom tábore. Len o vlások unikol transportu smrti - patril k posledným židovským deťom, ktoré pred oslobodením nestihli nacisti odsunúť z terezínskeho geta. Domov do Michaloviec sa však už nevrátili, pretože ich dom vyhorel.

Napriek týmto otrasným skúsenostiam si Dušan Klein zachoval laskavý a inteligentný humor a vypracoval sa na uznávaného komediálneho režiséra. Prvé tri časti „básnickej" série - Ako svet prichádza o básnikov (1982), Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), Ako básnikom chutí život (1987) - prilákali do kín vyše päť miliónov divákov. Posledným Kleinovým celovečerným filmom bolo v roku 2016 šieste pokračovanie Ako básnici čakajú na zázrak. 35-ročné rozpätie filmovej série je vo svetovej kinematografii unikátom.

Pri príležitosti nedožitých 85. narodenín Dušana Kleina uvádzame reláciu z cyklu Ľudia, fakty, udalosti (2011), otec „básnikov" s neodmysliteľnou fajkou bol hosťom redaktora Róberta Šedivého.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: Dalibor Glück, ČTK]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame