Cinka Panna - pásmo o legendárnej rómskej primáške

Cinka Panna - pásmo o legendárnej rómskej primáške

Cinka Panna bola legendárna rómska primáška, ktorá sa v 18. storočí preslávila po celom Uhorsku a jej meno nájdeme aj v zahraničných encyklopédiách hudby.

V štrnástich rokoch sa vydala za rómskeho kováča, ktorý bol tiež hudobníkom a hrával so svojou kapelou. Keď sa primáškou stala jeho mladá manželka, musela vystupovať v mužskom oblečení a s fajkou v ústach. Okrem majstrovskej hry na husle hrala aj na citaru, píšťalku, fleuru, kolovrátok, gajdy, fajfarku, zvonce, mulitánku.

Cinka Panna hrala na svadbe u Pálfiovcov či na dvore Márie Terézie. Jej najznámejšie piesne a tance v maďarskom a slovenskom jazyku vyšli v roku 1730 v Uhorskej zbierke. Po jej smrti v roku 1772 vzniklo množstvo legiend a jej životný príbeh neprestával inšpirovať literátov (Mór Jókai, Ján Botto), skladateľov (Zoltán Kodály) či režisérov (Dušan Rapoš).

V roku 2006 známy spisovateľ literatúry faktu Ivan Szabó napísal pre rozhlas literárno-dramatické pásmo Cinka Panna, kráľovná huslí. V réžii Jany Strniskovej účinkujú: Dáša Rúfusová, Ján Mistrík, Oľga Šalagová, Ivan Laca, Milan Bahúl a Linda Zemánková. Majstrom zvuku bol Imrich Adamko. Reláciu uvádzame pri príležitosti 85. narodenín Ivana Szaba.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame