Tragické osudy povstalcov - národohospodár Peter Zaťko

Tragické osudy povstalcov - národohospodár Peter Zaťko

Osemdielny dokumentárny cyklus Jána Bábika Tragické osudy povstalcov (2007) odkrýva temné zákutia povojnovej histórie a životné osudy povstalcov, ktorých komunistický režim po prevzatí moci perzekvoval.

Na hospodárske zabezpečenie Slovenského národného povstania bolo potrebné veľké množstvo finančných a materiálnych prostriedkov. Najvýznamnejší podiel na ich získaní mali guvernér Slovenskej národnej banky Imrich Karvaš a národohospodár Peter Zaťko, ktorému je venovaná siedma časť cyklu.

Signatár Vianočnej dohody a aktívny účastník občianskeho odboja Peter Zaťko zohral pri príprave povstania kľúčovú rolu. Patril ku skupine ľudí, ktorí mali pročeskoslovenské názory, ale presadzovali vyššiu mieru slovenskej autonómie.

Pred vojnou bol generálnym tajomníkom Ústredného združenia slovenského priemyslu, koncom roku 1938 bol zvolený za poslanca. V marci 1939 mu ponúkli miesto ministra hospodárstva, ktoré odmietol. Ako poradca ministra sa snažil o obmedzenie vplyvu nemeckého finančného kapitálu na slovenské hospodárstvo.

V rokoch 1941-42 pôsobil ako predseda Ústredne pre hospodárstvo priemyselné a surovinové. Po potlačení povstania ho nacisti odsúdili na trest smrti. Po oslobodení ho zasa obžalovali z kolaborácie s nacistami. Komunistický režim ho poslal na nútené práce do kameňolomu. V roku 1958 ho zatkli a odsúdili za protištátnu činnosť na tri roky väzenia. Prepustili ho v roku 1960 v rámci amnestie.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: bystricoviny.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame