Frontové divadlo hralo pre povstalcov aj pod holým nebom

Frontové divadlo hralo pre povstalcov aj pod holým nebom

Po vypuknutí SNP založil herec a režisér Andrej Bagar Frontové divadlo, ktorého úlohou bolo posilňovať bojového ducha povstalcov. Členmi súboru boli nielen známi herci ako František Zvarík či Eugen Medek, ale aj harmonikári, tanečnice a iluzionista.

Cestovali do miest a dedín na povstaleckom území a účinkovali všade a za každých okolností - od kinosál a kultúrnych domov, cez kasárne a školské telocvične, až po nemocnice a poľné lazarety. Hralo sa aj v pohostinstvách, stodolách a pod holým nebom na lúkach partizánskych táborov.

Prvé vystúpenie Frontového divadla sa uskutočnilo v Harmanci 15. septembra 1944. Po príhovoroch veliteľa jednotky a Andreja Bagara o význame Povstania nasledovali politické skeče, bojové a ľudové piesne, recitácie a jednoaktovky.

25. septembra sa Frontové divadlo stalo samostatnou jednotkou v armádnych osvetových službách. Denne odohralo dve až štyri predstavenia a celkovo ich bolo vyše 50, posledné 26. októbra v Starých Horách. O deň neskôr sa Banská Bystrica stala terčom nemeckého bombardovania.

Vypočujte si rozhlasové pásmo o Frontovom divadle, ktoré v roku 1971 autorsky pripravil Fedor Mikovič pre banskobystrický Rádiovíkend.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Facebook, Tváre SNP]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame