Horolezec Peter Hámor oslavuje šesťdesiatku

Horolezec Peter Hámor oslavuje šesťdesiatku

Popredný slovenský výškový horolezec Peter Hámor oslavuje šesťdesiatku. Na svojom konte má takzvanú Korunu Himalájí - úspešné výstupy na všetkých štrnásť himalájskych osemtisícoviek.

Prvou bola 19. mája 1998 najvyššia hora sveta Mount Everest. Dvakrát stál na vrchole Annapurny, ktorá je medzi horolezcami považovaná za najnebezpečnejšiu osemtisícovku, a v tom istom roku zdolal aj Čho Oju a Broad Peak. Nasledovali výstupy Diamírskou stenou na Nanga Parbat, traverz Gašerbrumu I. v kombinácii s výstupom na Gašerbrum II. V roku 2011 stál na vrchole Makalu a o rok neskôr sám vystúpil britskou cestou na tretiu najvyššiu horu sveta Kančendžongu a úspešnú sezónu zavŕšil výstupom na druhý najvyšší vrchol sveta K2. Potom nasledovali: Lhoce, Šiša Pangma, Manaslu a Dhaulágirí.

Za svoje športové výkony získal viacero ocenení: Najlepší športovec roka 2017 v neolympijských športoch, Krištáľové krídlo za rok 2017, Zlatý odznak JAMESu.

Na jar tohto roku sa pokúsil o prvovýstup na Kangbačen južnou stenou. Spolulezcami boli Nives Meroiová (Taliansko) a Roman Benet (Slovinsko). 13. mája sa v ťažkom snehu dostali do výšky 6100 metrov, kde prežili krušnú noc. Počasie sa nezlepšovalo a ďalší postup by bol ešte nebezpečnejší, takže sa rozhodili expedíciu ukončiť.

Vypočujte si rozhovor s Petrom Hámorom, ktorý bol v roku 2019 hosťom redaktorky Kláry Grausovej v rozhlasovom štúdiu Rádia Slovensko.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: archív Petra Hámora]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame