Bol korunou krásy Bratislavy - pásmo o Chatamovi Soferovi

Bol korunou krásy Bratislavy - pásmo o Chatamovi Soferovi

Pred 185 rokmi zomrel slávny bratislavský rabín Chatam Sofer, ktorý patril medzi najvýznamnejších židovských učencov 19. storočia. Moše Schreiber, známy ako Chatam Sofer, je dodnes v ortodoxnom prostredí uctievaný ako jeden z najväčších rabínov sveta.

Post hlavného rabína bratislavskej židovskej obce zastával 33 rokov. Ako učiteľ a vykladač tradičného judaizmu ďaleko prekročil hranice mesta aj židovskej komunity. Založil bratislavskú ješivu, jedno z najdôležitejších centier tradičného židovského vzdelania v Európe, a vychoval stovky rabínov pôsobiacich po celom svete.

Bol nielen uznávaným učencom, ale aj dobrým znalcom zákona. Ako sudca sa stal sa jednou z najrešpektovanejších autorít v halache (židovskom práve). Bol vynikajúcim rozprávačom a literátom. Napísal množstvo obsiahlych prác, tisícky listov, dobrozdaní a posudkov, náboženské piesne a exegézy. Chatam Sofer zomrel v Bratislave vo veku 77 rokov.

V roku 1999 pripravil Emil Benčík na základe historických prameňov umelecko-dokumentárne pásmo o živote a diele Chatama Sofera a nazval ho Bol korunou krásy Bratislavy. V réžii Martina Kákoša účinkujú: Karol Machata, Vladimír Minarovič, Matej Landl, Marta Sádecká, Dušan Kaprálik, Peter Sklár, Helena Geregová a Ján Valentík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame