Pred 40 rokmi Slováci pokorili Mount Everest

Pred 40 rokmi Slováci pokorili Mount Everest

Prvými Slovákmi na Mount Evereste boli špičkoví horolezci Jozef Psotka a Zoltán Demján. Najvyšší vrch sveta zdolali 15. októbra 1984 o 15. hodine a 15. minúte. Bez kyslíka po vzore Reinholda Messnera a prvovýstupom, poľskou cestou s vlastným variantom. Tento historický moment však zatienila tragédia, keď počas náročného zostupu zahynul Jozef Psotka.

Cestu do Himalájí začali organizovať Ivan Fiala, Michal Orolin a František Kele. Keďže nedostali od zväzu povolenie, vymysleli trik so Slovenskou akadémiou vied, ktorá dodala výprave punc vedeckosti. Aj povolenie od nepálskej vlády bolo mimoriadne - museli sme ponúknuť pomoc pri skúmaní problémov ochrany prírody. Prvá československá vedecko-horolezecká expedícia na Everest (16 horolezcov, 2 lekári, 2 filmári, 4 vedci, 3 hostia) opustila 19. júla 1984 Bratislavu.

Slávna história nášho horolezectva je zapísaná aj v rozhlasovom archíve. Po návrate expedície z Nepálu nahral športový reportér Milan Michalič tlačovú besedu s vedúcim výpravy Františkom Kelem, vedúcim horolezeckého výstupu Michalom Orolinom a Zoltánom Demjánom. Tematický blok doplní relácia Ivana Lehotského Sila vôle (1995) s výpoveďami Jozefa Psotku a Ivana Fialu, a pásmo Emila Benčíka Svet ma láka, svet ma ľaká (1994) o živote a práci Františka Keleho.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Zoltán Demján, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame