Kráčajúc po hroboch predkov

Kráčajúc po hroboch predkov

Košické rozhlasové štúdio oslávilo 17. apríla 90. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania. Počas tohto obdobia sa do rozhlasovej histórie zapísalo mnohými prvenstvami: od vysielania prvej rozhlasovej hry, prvej stereofonickej hry až po založenie národnostného vysielania.

Na začiatok novembra pripadá tradičný zvyk návštevy cintorínov, ozdobovania hrobov, pálenia sviečok a spomienok na zosnulých rodinných príslušníkov a známych. Návšteva cintorínov na Všetkých svätých patrí k najstabilnejším tradičným prejavom všetkých vrstiev spoločnosti. V 8. storočí určil pápež Gregor IV. sviatok Všetkých svätých na 1. november, ktorý mal byť spomienkou na známych kresťanských svätcov. Tento zvyk sa postupne rozšíril a v kalendári zakotvil 2. novembra ako Pamiatka zosnulých, po našom Dušičky.

Z bohatej tvorby košického rozhlasového štúdia vyberáme fíčer Juraja Gembického a Hany Rodovej o cintorínoch, náhrobkoch a hroboch významných osobností Košíc. Autori ho nazvali Kráčajúc po hroboch predkov (2012). Účinkujú: Igor Šabek, Alena Ďuránová, Miroslav Kolbašský a Adriana Ballová.

[text: Marián Grebáč, foto: František Iván, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame