Priskoro v nebi - pásmo o Václavovi Pankovčínovi

Priskoro v nebi - pásmo o Václavovi Pankovčínovi

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme nedožité 50. narodeniny spisovateľa Václava Pankovčína. Narodil sa v Humennom, ale vyrastal vo východoslovenskom Papíne. Po maturite vyštudoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave žurnalistiku. Pracoval ako reportér v denníkoch Smena a Sme. Zomrel nečakane 18. januára 1999 vo veku 31 rokov. Bol spisovateľom s veľkým talentom, úžasnou fantáziou a zmyslom pre humor. 

Knižne debutoval roku 1992 dobrodružnými príbehmi pre deti Mamut v chladničke. V tom istom roku vydal voľne koncipovaný súbor próz, ktoré spájajú postavy a miesto deja, východoslovenská dedina s exotickým názvom Rantaprapán. Potom nasledovala knižka podobných próz Marakéš. Autor o nej vyhlásil:

Marakéš nie je Papín. Je to imaginárna dedina kdesi na východe Slovenska, ale nikto presne nevie kde."

Po knižke Tri ženy pod orechom vydal súbor šestnástich poviedok Bude to pekný pohreb. Roku 1997 nasledovala próza Polárny motýľ (priestor 3x4) o študentských rokoch Patrika Danvela, ktorého stopy možno nájsť už v predošlých Pankovčínových dielach. Hrdina z malej internátnej izby hľadá zmysel života v užívaní si, hľadá svoju lásku i sám seba a očakáva prílet zázračného polárneho motýľa, ktorý ho vyslobodí z jeho ťažkostí.

Poslednou knižkou, ktorej vydania sa Pankovčín dožil, bola K-85 s podtitulom Príbeh o prerušenej mravčej ceste. Táto novela má autobiografické prvky, odvodzuje názov od lekárskej diagnózy. K-85 totiž značí akútny zápal pankreasu. Niekoľko dní pred náhlou smrťou dokončil román Lináres a pripravoval výber zo svojej poviedkovej tvorby pod názvom Šicke me naše.

Jana Hevešiová pripravila v roku 2002 umelecko-dokumentárne pásmo o tvorbe Václava Pankovčína s názvom Priskoro v nebi. Účinkujú: Miro Trnavský, Ján Valentík, Pavol Rankov, Jozef Bžoch a autorka.


[text: Marián Grebáč, foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame