Melina, Melina! - hra o gréckej herečke a političke M.Mercouriovej

Melina, Melina! - hra o gréckej herečke a političke M.Mercouriovej

Peter Sever (vl.m. Jozef Bobok) patril k popredným rozhlasovým a televíznym dramatikom. V týchto dňoch si pripomíname jeho nedožité 94. narodeniny. Bol pri renesancii slovenskej rozhlasovej hry koncom 50. rokov. Debutoval rozhlasovou hrou Doktorka Dana. Potom nasledovali ďalšie: Vrátený život, Ten veľký návrat, Sneh a hviezdy, Taká nádherná mladosť, Talentová skúška, Potlesk. Písal tiež scenáre k televíznym filmom a prekladal z maďarčiny a angličtiny. Prezentoval sa autobiograficky ladenou knihou spomienok Šťastie novinára.

V roku 1996 napísal rozhlasovú hru Melina, Melina! o slávnej gréckej herečke, speváčke a političke Meline Mercouriovej. Na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia bola gréckou ministerkou kultúry. Je autorkou projektu Európske mesto kultúry, ktorý Európska únia rozbehla v roku 1985. Preslávila sa medzinárodnou kampaňou proti gréckej vojenskej junte, ktorá sa v krajine chopila moci v roku 1967. Jej najslávnejšou filmovou rolou bola prostitútka Ilja v snímke Pote Tin Kyriaki (1960), za ktorú získala cenu v Cannes a nomináciu na Oscara. V ankete Veľkí Gréci (najväčšie osobnosti gréckej histórie vrátane staroveku) skončila na 13. mieste.

V rozhlasovej hre Petra Severa Melina, Melina! účinkujú: Vlado Muller, Helena Geregová, Darina Vašíčková, Anna Javorková, Karol Machata, Ladislav Chudík, Jozef Vajda, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Pater Bzdúch, Peter Rúfus, Michal Gučík, Ivan Romančík. Režisérom bol Milan Semík, majstrom zvuku Ivan Mihál.

[text: Marián Grebáč, foto: Björn Roos, Wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame