Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Román Pavla Rankova Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je akýmsi oknom do dejín Slovenska, kde samotné dejiny zásadným spôsobom ovplyvňujú životy bežných ľudí, rozbíjajú očakávania, nútia zaujímať nové postoje, menia charaktery, či skôr testujú ich silu v zásadných historických momentoch.

U Rankova dejiny preverujú to najosobnejšie - lásku troch priateľov k jednej žene a zároveň aj silu ich celoživotného priateľstva. Dielo je prerozprávaním pomerne širokej a dramatickej historickej epochy Slovenska. Začína sa v „osmičkovom" roku 1938, nevyhne sa udalostiam roku 1948 a končí sa augustom 1968.

Príbeh našej krajiny v tomto diele však nie je žiadnou monumentálnou historickou freskou, ale veľmi osobným a intímnym príbehom troch kamarátov a ich celoživotnej lásky pochádzajúcej z Levíc, z regiónu, v ktorom každý dejinný zvrat ovplyvnil zmenu mena či národnosti obyvateľstva bez toho, aby sa pohli z miesta.

Peter je pôvodom Maďar, Ján je Čech a Gabriel žid. Každá historická zmena a naviazanosť na národnosť či vierovyznanie tak testuje ich priateľstvo. Títo traja sa 1. septembra 1938 stretávajú, aby súťažili o lásku krásnej Márie. Ich boj potom pokračuje ďalších tridsať rokov. Tak ako boj Slovenska o definovanie vlastnej identity na mape Európy.

Román vyvolal pozitívne ohlasy u kritikov i čitateľov a získal významné európske ocenenie European Union Prize for Literature (2009). Rozhlasová adaptácia vznikla v roku 2016. V réžii Kamila Žišku účinkujú: Kristína Turjanová, Přemysl Boublík, Matúš Kvietik, Peter Oslzlík, Juraj Predmerský, Dominika Žiaranová, Dušan Kaprálik, Ladislav Kerata, Ladislav Konrád, Dušan Vaňo a Miroslav Trnavský.

[text: Marián Grebáč, foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame