Začiatok konca nehybnosti - čo predchádzalo Nežnej revolúcii?

Začiatok konca nehybnosti - čo predchádzalo Nežnej revolúcii?

V rámci „osmičkových" rokov sme si už na Rádiu Pyramída pripomenuli Sviečkovú manifestáciu. 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave vystúpili občania a veriaci proti komunistickému režimu v Československu. Pád totality vyvrcholil 17. novembra 1989. Nežná (zamatová) revolúcia označuje nekrvavé udalosti, ktorých dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Pre mladú generáciu uveďme, že jej iniciátormi boli študenti, ku ktorým sa pridali najprv herci a postupne ostatné skupiny obyvateľstva.

Oleg Pastier vytvoril pre Slovenský rozhlas sériu 23 fíčrov pod názvom Rodinné striebro. A jeden z nich Začiatok konca nehybnosti (2009) pojednáva práve o období, ktoré vyvrcholilo 17. novembra 1989. V réžii Róberta Horňáka účinkujú: Matej Landl, Laco Konrád, Helena Geregová, Alena Horňáková, Peter Kolárik, Ján Budaj, František Mikloško a Martin Šimečka. Majstrom zvuku bol Milan Greguš.

Vydavateľ, básnik, prozaik a publicista Oleg Pastier získal už v disente prvé vydavateľské skúsenosti so samizdatovými časopismi Kontakt a Fragment (od marca 1990 už vychádzal oficiálne). Samizdatovo vydal aj svoje básnické zbierky Tieň Chamraj a Pavúčie hniezda, po revolúcii mu potom vyšli Plot, Oko za zub, Možno a Album. V roku 2011 sa podieľal na zbierke viacerých autorov s názvom Haiku, haiečku, haiku zelený.

Oleg Pastier je autorom viacerých publicistických a prozaických diel, napríklad románu Spytovanie, ktorý vznikol z jeho rozhovorov a z korešpondencie so spisovateľom Ivanom Kadlečíkom. Prezident Andrej Kiska mu v roku 2016 udelil štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Náš kolega Oleg Pastier, žiaľ, zomrel 15. marca tohto roku vo veku 66 rokov.

[text: Marián Grebáč, foto: Vlastimír Andor, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame