Meteor padá do neba - životopisná hra o Štefánikovi

Meteor padá do neba - životopisná hra o Štefánikovi

V týchto dňoch si pripomíname 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našich novodobých dejín. Pôsobil ako diplomat, politik, astronóm, vojenský letec a brigádny generál ozbrojených síl Francúzska. Spolu s Masarykom a Benešom sa zaslúžil o vznik prvej Československej republiky. Tragicky zahynul 4. mája 1919 po havárii lietadla.

V posledných rokoch vyšlo takmer štyridsať kníh o Štefánikovi. Okrem biografických a historiografických bolo medzi nimi aj niekoľko umeleckých. Napriek tomu náš popredný historik Dušan Kováč tvrdí:

Dodnes nám chýba základná vedecká biografia, ale aj adekvátne umelecké stvárnenie tejto poprednej osobnosti slovenských dejín."

Medzi umelecké spracovania Štefánikovej osobnosti patrí aj rozhlasová životopisná hra Antona Hykischa Meteor padá do neba. Získala 3. miesto v anonymnej autorskej súťaži Slovenského rozhlasu na pôvodnú rozhlasovú hru pre dospelých v roku 2002.

Autor zobrazil osobnosť Štefánika a dobu, v ktorej pôsobil. Vykreslil zložitosť jeho vnútorného sveta i prostredia, v ktorom sa pohyboval v rozhodujúcich chvíľach historických procesov - počas 1. svetovej vojny a nového povojnového usporiadania Európy. Priblížil nám rolu, ktorú Štefánik zohrával pri vzniku Československej republiky a utváraní prvého štátotvorného postavenia Slovákov.

V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Zdena Grúberová, Beata Dreisigová, Helena Geregová, Ján Gallovič, Ján Valentík, Peter Sklár, Vladimír Kobielsky, Emil Horváth, Peter Mikulík, Ján Mistrík, Martin Huba, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič, František Kovár, Štefan Mádel a Rastislav Uhlár. Majster zvuku Stanislav Kaclík, hudobná spolupráca Katarína Cútová.

[text: Marián Grebáč, foto: Štefan Polkoráb, Drahotín Šulla, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame