Boris Filan: Pálenica

Boris Filan: Pálenica

Spisovateľ, textár, scenárista a moderátor Boris Filan oslavuje 30. júna svoje 70. narodeniny. Vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave. Pôsobil ako dramaturg v Československej televízii v Bratislave, potom bol v slobodnom povolaní.

Spolu s Kamilom Peterajom patrí k zakladateľom modernej slovenskej textovej tvorby. Začiatky jeho pôsobenia sa spájajú so skupinou Prúdy. Napísal texty pre ich prvú dlhohrajúcu platňu Zvonky, zvoňte. Svoju piesňovú tvorbu, ktorá sa rodila najmä v spolupráci so spevákmi a skladateľmi Pavlom Hammelom, Mariánom Vargom, Jožom Rážom a skupinou Elán, vydal v knižných výberoch Túlavý psík, 69 textov a Kamalásky.

V 80. rokoch sa začal venovať prozaickej tvorbe. Vydal knihu poviedok Paternoster s podtitulom Príbehy o hudbe, láske a basketbale, či sériu osobito spracovaných cestopisných príbehov a úvah Tam-tam, Nový Tam-tam, Tam-tam tri, Nočný Tam-tam, Posledný Tam-tam. Na základe pôvodne v rozhlase odvysielaných fejtónov, rozhovorov a causerií v relácii Pálenica vznikli knihy Tri opice, Ľubošova finta, Bratislavské krutosti, Vodka, duša, kaviár, Hodina človečiny a Umenie zablúdiť. Je autorom románov Wewerka a Klimtov bozk.

Pri príležitosti životného jubilea Borisa Filana si na Rádiu Pyramída môžete vypočuť jeho Pálenicu z roku 2017, keď si do štúdia pozval herca Borisa Farkaša.

[text: Marián Grebáč, foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame