Egon Tomajko: Válek, ktorý Válek?

Egon Tomajko: Válek, ktorý Válek?

Keď v roku 1991 zomrel Miroslav Válek, Milan Rúfus povedal, že smrť si poňho prišla v čase, ktorý ešte nemá na to, aby si o ňom vytvoril spravodlivý obraz. A ten obraz zostáva stále nedokončený. V novinových titulkoch sa objavujú otázky typu:

Kto vlastne bol Miroslav Válek? Geniálny básnik? Normalizačný politik? Manipulátor? Obeť doby? Alebo zo všetkého trochu?

„Normalizácia" 70. a 80. rokov minulého storočia je stále témou, ktorá rozdeľuje slovenskú spoločnosť. Všetci sa však zhodujú v jednom, že Válkova tvorba patrí k umeleckým vrcholom modernej slovenskej poézie.

Tohto básnika, prekladateľa a politika, ktorý by si 17. júla dožil 92 rokov, si na Rádiu Pyramída pripomenieme reláciou Egona Tomajka z roku 2008. V názve fíčra si autor kladie príznačnú otázku: Válek, ktorý Válek?

Na život a dielo Miroslava Válka sa pozerá z rôznych uhlov pohľadu. Urobil tak prostredníctvom výpovedí jeho dcéry Miroslavy Valovej, riaditeľky Literárneho informačného centra, literárnych kritikov a teoretikov Milana Hamadu, Viliama Marčoka, Alexandra Halvoníka, inscenátora Válkovej poézie dramatika a režiséra Karola Horáka a literárnej historičky Slavomíry Očenášovej.

[text: Marián Grebáč, foto: Ivan Dubovský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame