Ernest Weidler: Pamätné miesto v Kališti (1972)

Ernest Weidler: Pamätné miesto v Kališti (1972)

S blížiacimi sa oslavami 75. výročia Slovenského národného povstania sme na Rádiu Pyramída pripravili špeciálnu dramaturgiu. Jednej z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín sa budeme venovať v rozšírenom rozsahu, keď humoristický blok prenechá miesto publicistike, ktorá tému rozoberie spolu literárno-dramatickým blokom.

Roku 1940 malo Kalište 209 obyvateľov. Počas SNP sa obec stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Za pomoc partizánom ju nacisti 18. marca 1945 prepadli, zavraždili 13 obyvateľov a vypálili 42 domov. V roku 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Život v nej, ako v jedinej obci z vypálených, nebol obnovený.

V roku 2007 Múzeum SNP sprístupnilo v dvoch domčekoch novú expozíciu pod názvom Partizánska republika. O rok neskôr tu sprístupnili náučný chodník s názvom Ako žili Kališťania. Tvorí ho 17 informačných tabúľ. Nedávno boli v obci vysadené malé stromy v „Sade života" , ktoré sú oplotené drevenou ohrádkou. Na každej z nich je tabuľka s názvom jednej zo 102 obcí na Slovensku, ktoré postihol podobný osud ako Kalište.

V roku 1972 pripravil redaktor Ernest Weidler rozhlasové pásmo o vypálení Kališťa. V relácii Pamätné miesto v Kališti účinkujú: Beta Poničanová, Vladimír Kostovič, Emil Kopas, Pavol Mikulík a Slavomír Drozd.

[text: Marián Grebáč, foto: bystricoviny.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame