Jozef Gregor Tajovský: Smrť Ďurka Langsfelda (1958)

Jozef Gregor Tajovský: Smrť Ďurka Langsfelda (1958)

Spisovateľ Jozef Gregor Tajovský (1874-1940) je významným predstaviteľom druhej vlny slovenského literárneho realizmu. Jeho divadelná hra Smrť Ďurka Langsfelda patrí do cyklu národných drám zo slovenských dejín. Zobrazuje smrť jedného z martýrov slovenského povstania z rokov 1848-1849.

Kto bol Juraj Langsfeld? Slovenský národovec, učiteľ v Turčianskom Svätom Martine a od januára 1849 dobrovoľnícky dôstojník v Hurbanovom vojsku počas Slovenského povstania. Uhorské vojsko ho dalo 22. júna 1849 obesiť.

V dobrovoľníckom zbore získal hodnosť poručíka. Jeho najväčším bojovým úspechom bola obrana šútovskej úžiny pri Kraľovanoch. Na čele turčianskych dobrovoľníkov zabránil prieniku honvédov do Turca. Dobrovoľníci pod Langsfeldovým vedením utiekli do hôr. Ďurka napokon zradil jeho vlastný strýc. Po zatknutí sa mladý hurbanovský poručík k svojim činom hrdo priznal. Sudcovia mu ponúkli milosť, ak vykoná prísahu na maďarskú revolučnú zástavu, no Ďurko to odmietol so slovami:

Teraz ma súdia nepriatelia, ale budú ma niekedy súdiť i Slováci a u tých by som nechcel prepadnúť."

Rozhlasovú úpravu divadelnej hry v roku 1958 režiroval Mikuláš Bugár. Účinkujú: Mikuláš Huba, Samuel Adamčík, Beta Poničanová, Peter Mikulík, Alojz Kramár, Jela Lukešová, Viera Bálinthová, Ján Klimo, Juraj Šebok, Ctibor Filčík, Jozef Šándor, Štefan Figura, Jozef Budský.

[text: Marián Grebáč, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame