Portréty - Miroslav Cipár

Portréty - Miroslav Cipár

Miroslav Cipár, ktorý oslávi 8. januára svoje 85. narodeniny, je pokladaný za jedného z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Jeho bohaté portfólio tvoria maľby, sochy, grafiky, aj mnohé známe logá. Za svoje ilustrácie získal viacero významných ocenení. Charakterizuje ich výrazová skratka, štylizovaný tvar, dekoratívna linka a vzťah ku komičnu. Je nositeľom ceny Ľudovíta Fullu (1979) a Radu Ľudovíta Štúra I. triedy (2001).

Venuje sa úžitkovej grafike, monumentálnej tvorbe, sochárstvu, tvorbe značiek a tiež pracuje v oblasti reklamnej a plagátovej tvorby a scénografie. Slovenskému múzeu dizajnu poslal škatule plné svojich diel. Prebral ich Ľubomír Longauer, znalec jeho tvorby, ktorý to ocenil týmito slovami:

Dávam do všeobecnej pozornosti kultúrnej verejnosti, ale i slovenským politikom: Miroslav Cipár daroval nášmu múzeu a teda štátu, čiže ľudu, národu, národnostným menšinám (možno aj ľudstvu?) približne 5 600 vlastných prác. Ešte sme nestihli spísať ani darovaciu zmluvu. Urobil to bez hurhaja a kladenia si podmienok."

Všestrannosť Cipárovej tvorby potvrdzuje aj pôvabná historka, ktorú rozprával Jan Kukal, mecenáš umenia a zberateľ:

Nedávno sme mali na návšteve dobrého známeho z Viedne, bankára Kurta Prosenbauera, ktorý má veľmi rád výtvarné umenie, a tak som ho zobral aj na Cipárovu výstavu. Keď sme si ju prezreli, skonštatoval: ,Expozícia je úžasná, ale, vieš, nemám rád kolektívne výstavy!' Musel som sa smiať, veľmi ma to pobavilo. Naozaj ťažko som ho presviedčal, že je to práca len jediného veľmi usilovného maliara."

Profil akademického maliara Miroslava Cipára do cyklu Portréty (2015) autorsky pripravila Katarína Kovačechová.

[text: Marián Grebáč, foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame