Smiech a plač Zity Furkovej

Smiech a plač Zity Furkovej

Na Rádiu Pyramída si predstavíme slovenskú herečku a režisérku Zitu Furkovú, ktorá 6. marca oslávi okrúhle životné jubileum - 80 rokov. Po skončení štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení sa stala členkou Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Neskôr pôsobila v Divadle Andreja Bagara v Nitre či na Novej scéne v Bratislave. Je zakladateľkou Divadla Astorka Korzo '90 a v rokoch 1990-1991 bola aj jeho umeleckou šéfkou. Okrem herectva sa venuje aj réžii a autorskej tvorbe.

Zita Furková je výrazná charakterová herečka, ktorá vynikajúco stvárňuje najmä rozporuplné, netransparentné postavy, často v tragikomických situáciách. Z domu odišla v pätnástich rokoch na trnavské gymnázium. A keďže ju otec ako ochotnícky režisér obsadzoval do rôznych hier, o inom ako o hereckom povolaní ani nesnívala. Na otázku, či ju to v mladosti nelákalo ubrať sa aj iným smerom ako na divadelné dosky, povedala:

Na strednej škole som chodila na rôzne recitačné súťaže, pedagógovia mi odporúčali študovať herectvo."

Voľba bola teda jasná - v maturitnom ročníku sa prihlásila na VŠMU v Bratislave a vzali ju na prvý pokus.

Potešilo ma, že ma prijali, študovala som u profesora Zachara. Aj keď som nevedela, čo mám od štúdia čakať. Hoci otec chcel mať zo mňa pôvodne výtvarníčku, rodičia ma podporovali."

Vlani získala spolu s Adym Hajdu výročnú cenu za vynikajúce vytvorenie postáv Mathey a Epsilona v divadelnej inscenácii Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia v réžii Jakuba Nvotu. Nedávno zosnulá teatrologička a pedagogička Zuzana Bakošová-Hlavenková je autorkou monografie Zita Furková - Smiech a plač (1999), z ktorej úryvok prečíta Ivan Laca.

[text: Marián Grebáč, foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame