Pred 200 rokmi sa narodil Sládkovič, najromantickejší štúrovský básnik

Pred 200 rokmi sa narodil Sládkovič, najromantickejší štúrovský básnik

Na Rádiu Pyramída si pripomíname 200. výročie narodenia najromantickejšieho štúrovského básnika Andreja Sládkoviča, ktorý sa narodil 30. marca 1820 v Krupine. Je autorom najdlhšej ľúbostnej básne na svete Marína (2900 veršov) a významnej lyricko-epickej skladby oslavujúcej slovenský národ Detvan. Literárny historik Cyril Kraus zhodnotil Sládkovičov význam takto:

„Bol básnikom, ktorý určoval vývin slovenskej poézie. Z jeho poézie najviac zakotvili vo vedomí verejnosti Marína a Detvan, klenoty krásnej spisby slovenskej. No kvetov poézie je v jeho veršoch viac. V celej tvorbe sa nám Sládkovič javí ako človek, ktorý akoby hľadal cestu do priestrannej budovy poézie a usiloval sa z nej čo najviac ukoristiť pre seba, pre súčasnosť a vôbec pre život. Nech boli tieto cesty neraz kľukaté, predsa Sládkovič vždy prekročil prah tejto budovy a básnickým slovom prehovoril o otázkach živých a časových ´v tak nepostižiteľne lahodných pomeroch a harmonických súzvukoch´."

A štúrovský spisovateľ a literárny kritik Ján Kalinčiak opisuje svojho druha:

„Tak zahrieva slovenské srdcia a mysle naše dychom svojím náš tichý Ondrej Sládkovič a bude i vtedy duše potomkov našich zahrievať, keď časy žitia nášho preletia nad hlavami našimi, bo slová piesní jeho sú vodou živou."

Keďže si 6. apríla pripomenieme 1135. výročie úmrtia vierozvestca, spolupatróna Európy, svätého Metoda, vybrali sme z tvorby Andreja Sládkoviča báseň Lipa cyrilo-metodejská (2007). Recituje Alfréd Swan. Touto lyricko-epickou skladbou, ktorú napísal 25. septembra 1863, Sládkovič oslávil tisícročnicu príchodu vierozvestcov na Veľkú Moravu. Výber z jeho poézie doplníme básňou Živý živým (2000) v interpretácii Jozefa Šimonoviča.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame