Cesta kríža - utrpenie a vzkriesenie

Cesta kríža - utrpenie a vzkriesenie

Mystérium Veľkej noci môžeme prežívať aj prostredníctvom hudby. Téma Kristovho utrpenia a zmŕtvychvstania odnepamäti inšpirovala hudobných skladateľov. Veď európska hudobná tradícia, ktorú dnes nazývame klasická hudba, sa začala práve v období rannej renesancie, keď v kostoloch zneli rôzne žalmy, motetá a omše.

Medzi najvýznamnejšie duchovné skladby patria Matúšove pašie (1727) Johanna Sebastiana Bacha, Mesiáš (1741) Georga Friedricha Händla, Sedem posledných slov Krista na kríži (1786) Josepha Haydna a Kristus na Olivovej hore (1803) Ludwiga van Beethovena. Zo súčasných skladateľov spomeňme Estónca Arvo Pärta, predstaviteľa tzv. sakrálneho minimalizmu.

Autorka Etela Čárska sa vo svojich hudobných fíčeroch systematicky venuje duchovným témam. V roku 1995 pripravila rozhlasovú kompozíciu Cesta kríža - Utrpenie a vzkriesenie, v ktorej hovorí o sile ľudského ducha a skúma hudobné diela, ktoré prehlbujú naše vnímanie ľudského utrpenia v kontexte biblického príbehu Ježiša Krista. V relácii, na ktorej sa podieľal zvukový majster Dušan Buchel, okrem autorky účinkujú: Milan Rúfus, Peter Rúfus, Ján Sucháň, Ivan Hrušovský, Mária Dacejová a Ján Valentík.

[text: Melánia Puškášová, foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame