Kontakty - rozhovor so synom slovenskej špiónky Trixi

Kontakty - rozhovor so synom slovenskej špiónky Trixi

V júli si pripomíname 95. nedožité narodeniny slovenskej špiónky Beatrix Čelkovej-Pospíšilovej alias Trixi. Bola šarmantná, bystrá a jazykovo nadaná. Už ako gymnazistka uplatnila svoje prednosti v protifašistickom odboji. Prvým špiónskym pôsobiskom Trixi bol Barrandov, kde sa dostala do priazne šéfa nacistického spravodajstva Heinza Klacka. Ten ju lákal do spravodajských služieb, ale odmietla. Po atentáte na Heydricha ju zatklo gestapo, ale napokon presvedčila vyšetrovateľov o svojej nevine.

S falošným pasom pricestovala do Bratislavy, kde nadviazala spoluprácu s odbojovou skupinou profesora Karla Kocha (Justicia). Zamestnala sa v rifinérii Apollo, ktorá zásobovala nemecké jednotky na východnom fronte. Jej informácie využili spojenci pri nálete na Apolku. Pri bombardovaní zahynulo mnoho civilistov a Trixi musela pomáhať identifikovať svojich kolegov. S pocitom viny za smrť nevinných ľudí bojovala po zvyšok života.

Po vojne sa vydala za právnika Čelku z Trenčína. Po februári 1948, keď začali komunisti zatýkať odbojárov, ju zachránilo pred väzením len tehotenstvo. S manželom vychovala troch synov. Pracovala ako zdravotná sestra na onkológii. Zomiera v roku 1997 v Trenčíne. V roku 2018 si redaktorka Petra Strižková pozvala do relácie Kontakty syna slávnej špiónky Juraja Čelka.

[text: Marián Grebáč, foto: Vojenský historický ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame