Viliam Klimáček: Ema a Emil

Viliam Klimáček: Ema a Emil

Na Rádiu Pyramída si predstavíme spisovateľa, režiséra a lekára Viliama Klimáčka, ktorý sa narodil 14. septembra 1958 v Trenčíne. Jeho meno sa najviac spája s alternatívnym divadlom GUnaGU, ktorého je riaditeľom aj umeleckým šéfom. Túto už kultovú scénu navštevuje predovšetkým mladé publikum. Divadlo inscenuje najmä jeho hry, ktoré prevažne stavia na absurdnej komike. Klimáček je sedemnásobným nositeľom Ceny Alfréda Radoka, ktorá sa udeľuje za najlepšiu českú a slovenskú hru roka. Štefan Fedor o divadle GUnaGU píše:

„Založili ho v roku 1985 študentka Zuzana Benešová, lekár Viliam Klimáček a matematik Ivan Mizera. Zišli sa kvôli realizácii vlastnej hry Vestpoketka, po ktorej sa mali programovo rozísť. Spontánne divácke prijatie tohto literárneho kabaretu však spôsobilo, že GUnaGU sa nerozpadlo a stalo sa počas desiatich rokov centrom - pre niektorých pravidelnej, pre iných príležitostnej - aktivity a vytvorilo postgeneračný model nového divadla. Ako jedno z mála alternatívnych súborov nepodľahlo GUnaGU boomu nonverbálneho divadla a tvrdohlavo rozvíja vlastnú poetiku, ktorá svojim humorom i magickou snovosťou priťahuje čoraz viac divákov."

Viliam Klimáček je aj plodným rozhlasovým autorom. Jeho „výsostne" rozhlasová rozprávková hra Ema a Emil (1999) je príkladom autorskej a režijnej koncepcie, kde zvuk nie je len výrazovým prostriedkom, ale základným prvkom dejovej výstavby. Marta Žilková v publikácii Výhry a prehry mediálnej drámy o tejto Klimáčkovej hre píše:

Hlavný protagonista Omyl Emil je produktom telefonického omylu a z toho plynúcej hry so zvukom. Detský poslucháč je vtiahnutý do zvláštneho sveta zvukov, šumov, ruchov, signálov, ozvien, ech a vzápätí do sterilného ticha, tvoriaceho ostrý kontrast s predchádzajúcim hlukom. Autor sám priznáva, že takýmto spôsobom učí dieťa vnímať svet aj iným zmyslom, ako je zrak. Výsledný tvar hry disponuje zvukmi personifikovanými, vlastniacimi ľudský rozmer, čím sa posilnil a zvýraznil Klimáčkom vytvorený humorný podtón rozprávkového príbehu."

V réžii Jara Riháka účinkujú: Viki Frimmelová, Miroslav Noga, Stano Dančiak, Eva Krížiková, Marián Zednikovič, Zuzana Kronerová. Scénickú hudbu skomponoval Roman Žiaran, majsterkou zvuku bola Ľubica Olšovská.

[text: Marián Grebáč, foto: Tomáš Halász, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame